Hrášková polévka se sýrem, bylinkami a smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 24 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrášková polévka se sýrem, bylinkami a smetanou
Celkový čas: | 24 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 12 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64269 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
4 ks | Cibulka lahůdková |
1 ks | Cuketa |
300 g | Hrášek mražený |
0,5 polévková lžíce | Mateřídouška |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
50 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Lučina - termizovaný |
400 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 31,1mg |
Draslík | 533,3mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,3mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Cuketa, Hrášek mražený, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mateřídouška, Olej olivový extra panenský, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cibulka lahůdková, Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hrášková polévka se sýrem, bylinkami a smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěné lahůdkové cibulky (převážně bílou část) pokrájíme na kolečka. Malou cuketku ďo 15cm omyjeme a pokrájíme na malé kostičky. Z čerstvé omyté bazalkové, petrželové a mateřídouškové natě otrháme lístky. V misce rozšleháme metličkou Lučinu se smetanou. |
2 | V hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibulku, pak k ní přimícháme cuketku, petrželové a mateřídouškové lístky, promícháme a přilijeme vroucí zeleninový vývar. Pak přisypeme promytý mražený hrášek a vaříme při mírnější teplotě 5-7 minut. Před dovařením přimícháme smetanu se sýrem. |
3 | Jakmile přejde polévka varem, odstavíme ji z plotny. |
4 | Polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme ji úplně dohladka. Podle chuti ji osolíme a ochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme bazalkovými lístky a hned servírujeme. Dobrou chuť. |
Poznámka
K polévce podáváme smažené kostičky bílého chleba, které ochutíme rozetřeným česnekem.