Inspirace z Itálie - marinovaný losos - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Inspirace z Itálie - marinovaný losos
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64288 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Marináda na lososa | |
---|---|
100 g | Cukr krystal |
1 hrst | Kopr čerstvý |
1 ks | Limetka |
200 g | Losos - filety |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
300 g | Sůl mořská |
Majonéza s kapari | |
2 kávová lžička | Citrónová šťáva |
2 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce | Kapary |
200 ml | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na ozdobu | |
1,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 211,1mg |
Draslík | 240,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 704,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Kopr čerstvý, Limetka, Losos - filety, Rozmarýn čerstvý, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Kopr čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sůl mořská, Hořčice Dijonská, Kapary, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Inspirace z Itálie - marinovaný losos postup přípravy receptu:
1 | Omytý filet lososa s kůží dobře osušíme. V misce smícháme hrubou sůl s krystalovým cukrem. Omyjeme snítky kopru a rozmarýnu. Bylinky osušíme, kopr a otrhané drobné lístky rozmarýnu posekáme nadrobno. Z omyté a osušené limetky nastrouháme jemně kůru a spolu s bylinkami ji přimícháme do soli. |
2 | Polovinu solné marinády rozprostřeme na potravinářskou fólii ve tvaru a velikosti filetu. Na marinádu položíme filet lososa a přitlačíme ho na solnou marinádu. Poté vrchní stranu rovnoměrně posypeme zbylou solnou marinádou a prsty ji vtlačíme do filetu. Lososa pevně zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho marinovat 24 hodin. Dáme ho na prkénko a celého zatížíme. Během té doby ho 1-2x otočíme. |
3 | Připravime si majonézu s kapari: vezmeme úzkou vyšší nádobu - musí se tam vejít tyčový mixér, který se v nádobě bude pohyboval jako píst. Dáme do ní olivový olej, 2 žloutky, citrónovou šťávu, dijónskou hořčici, posekané kapari, sůl a pepř. Mixér spustíme až na dno a velmi pomalu ho zapneme. Mixér táhneme p o m a l u zespodu směrem nahoru pouze 5-6 sekund. |
4 | Marinovaný filet lososa stáhneme z kůže, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Nakrájíme ho šikmo na velmi tenké plátky. Ty stočíme do tvaru okvětních lístků a poklademe je ozdobně na střed talířů. Okolo lososa ozdobně nastříkámé malé kopečky majonézy (cukrářským sáčkem na šlehačku). |
5 | Lososa ozdobíme drobnými lísky kopru a servírujeme. Dobrou chuť. |
Poznámka
Bylinky můžeme kombinovat podle své vlastní chutě.