Zapékané těstoviny se zeleninou, bešamelem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané těstoviny se zeleninou, bešamelem a sýrem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64328 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Vařené těstoviny | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Sůl |
400 g | Těstoviny Rigatoni |
3 l | Voda pitná |
Bešamel | |
100 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko plnotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Ostatní ingredience | |
150 g | Hrášek mražený |
150 g | Kukuřice mražená |
1 ks | Paprika oranžová |
500 g | Rajčata Cherry |
200 g | Sýr Gran Moravia |
Na vytření mísy | |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 55,0mg |
Draslík | 507,5mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 846,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Sůl, Hrášek mražený, Kukuřice mražená mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Těstoviny Rigatoni, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Paprika oranžová, Rajčata Cherry, Sýr Gran Moravia, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané těstoviny se zeleninou, bešamelem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme do ní těstoviny rigatoni ( vroubkované makaróny) a uvaříme je podle návodu al dente. Scedíme je a necháme okapat. Troubu si předehřejeme na 220°C. |
2 | Uvaříme si bešamel: v kastrólku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme si světlou jíšku, stále mícháme a přiléváme mléko. Pomalu uvaříme hladkou hustou omáčku - bešamel. Dochutíme solí, bílým pepřem a kastrólek s bešamelem odstavíme z plotny. |
3 | Omyjeme si cherry rajčata (červená i žlutá) a pokrájíme je na plátky. Oranžovou papriku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka i žebra a nakrájíme ji na tenké proužky. |
4 | Zapékací mísu vytřeme olejem. Všechny ingredience rozdělíme na 2 díly. Na dno nalijeme 1/2 bešamelu, na něj dáme 1/2 uvařených těstovin. Na těstoviny rozložíme rozkrájená 1/2 rajčat, mezi ně dáme 1/2 zmrazeného hrášku s cukrovou kukuřicí a proužky papriky. Vrstvu zeleniny posypeme 1/2 jemně nastrouhaného sýru. Na sýr rozložíme druhou vrstvu těstovin, zeleniny, vše zalijeme bešamelem a posypeme zbývajícím sýrem. |
5 | Mísu s těstovinami vložíme do vyhřáté trouby a pokrm pečeme dozlatova přibližně 12-15 minut. Horké porce rozdělíme na talíře a hned servírujeme. |
Poznámka
K těstovinám podáváme čerstvý listový salát podle vlastního výběru.