Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64345 |
Kategorie: | Sekaná |
Ingredience
Sekaná | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 kávová lžička | Majoránka |
120 ml | Mléko plnotučné |
2 špetka | Muškátový oříšek |
100 g | Pecorino romano |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
220 g | Salám Mortadela |
2 ks | Šalotka |
100 g | Scamozri Affumicate |
2 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
4 ks | Vejce slepičí |
600 g | Vepřová plec |
2 špetka | Zázvor mletý |
3 ks | Žemle tuková |
Na obalení, pečení a podlévání | |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
100 ml | Víno červené |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 202,4mg |
Draslík | 445,9mg |
Vláknina | 488,7mg |
Vitamín A | 775,5mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 96,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kmín drcený, Majoránka, Muškátový oříšek, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Vepřová plec, Zázvor mletý, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Salám Mortadela, Žemle tuková, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pecorino romano, Petržel hladkolistá, Scamozri Affumicate nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry postup přípravy receptu:
1 | Starší žemle pokrájíme na kostky, dáme je do mísy, zalijeme mlékem a necháme je úplně rozmočit. Očištěnou šalotku a omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Očištěný stroužek česneku utřeme. |
2 | Vepřové plecko omyjeme, osušíme a jemně pomeleme společně s pokrájenou mortadelou. V míse pomleté maso smícháme s rozmočenými žemlemi, jemně nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem Pecorino romano, nastrouhaným sýrem Parmezánem, cibulí, petrželkou, česnekem a vejci. Podle chuti přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, špetku muškátového oříšku, špetku zázvoru a vše znovu dobře promícháme. Ze sekané utvoříme šišku. Zvrchu, uprostřed šišky, si hranou dlaně utvoříme podlouhlý hluboký žlábek, do kterého vložíme na proužky nakrájený uzený sýr Scamozri Affumicate. Pak sekanou znovu spojíme tak, že sýr nebude vidět, povrch znovu upravíme. Celou šišku sekané obalíme v mouce. Troubu si předehřejeme na 190°C. |
3 | Ve podlouhlém pekáči (nejlépe s nepřilnavým dnem) si na plotně rozpálíme olej, na něm sekanou opečeme z každé strany. |
4 | Pekáč se sekanou vložíme do předehřáté trouby, podlijeme ji vínem a necháme péct. Jakmile se víno vyvaří, snížíme teplotu na 170°C, místo vína přilijeme do výpeku vodu a pomalu pečeme přibližně dalších 40 minut. Během pečení sekanou poléváme výpekem přibližně po 12 minutách. |
5 | Upečenou sekanou podáváme teplou i studenou. Nakrájíme ji na plátky a servírujeme. |
Poznámka
Pokud nemáme možnost koupit italské sýry, můžeme je nahradit tuzemskými. Tip: sýr Pecorino romano nahradíme Rokfórem (Nivou), sýr Parmezán - český parmezán - sýrem Gran Moravia, uzený sýr Scamozri Affumicate můžememe nahradit zauzenou Mozzarellou. K sekané podáváme čerstvý bílý chléb.