Plněná sekaná z jehněčího masa s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněná sekaná z jehněčího masa s ořechy
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64350 |
Kategorie: | Sekaná |
Ingredience
Sekaná | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
800 g | Jehněčí maso |
200 ml | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
110 g | Rohlíky bílé |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Náplň | |
100 g | Anglická slanina |
2 ks | Cibule |
1 ks | Kapie |
1 hrst | Olivy zelené |
1 hrst | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
4 ks | Vejce slepičí |
400 ml | Voda pitná |
Na obalení, k restování a pečení | |
500 ml | Bujón hovězí |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 216,2mg |
Draslík | 422,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 290,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Rozmarýn čerstvý, Tymián čerstvý, Anglická slanina, Cibule, Ořechy vlašské, Paprika mletá sladká, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Bujón hovězí, Rozmarýn čerstvý, Strouhanka, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Mléko plnotučné, Rohlíky bílé, Kapie, Olivy zelené, Pepř černý mletý, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Plněná sekaná z jehněčího masa s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí maso omyjeme, odblaníme, pokrájíme na kousky a pomeleme na masovém strojku s očištěnými stroužky česneku. Rozmarýn, tymián a petrželku omyjeme, drobné lístky otrháme a pokrájíme nadrobno. Vejce dáme do kastrólku s vodou a uvaříme je natvrdo. Vaříme je 9 minut, pak je zchladíme a oloupeme. Pokrájené rohlíky na kostky dáme do misky, zalejeme je mlékem a necháme je rozmočit. |
2 | Očištěné cibule a anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme pánev, na ni orestujeme anglickou slaninu, přidáme k ní pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Jakmile cibule se slaninou zchladne, přimícháme ji k pomletému masu. Ještě doložíme bylinky, namočené rohlíky, nastrouhaný ovčí sýr, sůl, pepř, červenou mletou papriku a vše důkladně zpracujeme. Pak do masa přidáme na kousky pokrájené zelené olivy (bez pecek) a vlašské posekané ořechy. Znovu vše dobře promícháme. |
3 | Na potravinářskou fólii vyklopíme masovou směs a utvoříme z ní menší, vysoký koláč. Na střed poklademe za sebou uvařená vejce, k nim přidáme na proužky pokrájenou kápii a okraje sekané k sobě přitiskneme. Utvoříme šišku tak, že vejce s paprikou budou skryty uprostřed sekané a konce šišky též dobře uzavřeme. Pak sekanou obalíme ve velmi jemné (prosáté) strouhance. |
4 | Troubu si předehřejeme na 200°C. V pekáčku na plotně si rozpálíme olivový olej a sekanou z každé strany orestujeme. Jakmile se maso zatáhne, přidáme snítku tymiánu a rozmarýnu, přilejeme víno a pekáček vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při vyšší teplotě do doby, až se víno vypaří, pak přilijeme horký vývar, který promícháme ho výpekem. Sekanou polijeme výpekem a pekáček zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu na 170°C a pečeme přibližně 60 minut. Občas sekanou polejeme výpekem a opatrně otočíme. Přibližně po 1 hodině dušení poklici z pekáčku dáme pryč, zvýšíme teplotu asi na 190°C a pečeme do doby, a se nám vytvoří zlatá kůrka. |
5 | Upečenou sekanou nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, přilejeme k nim výpek a servírujeme. Dobrou chuť. |
Poznámka
Příloha: vařené brambory nebo čerstvý chléb.