Vařená čočka s taliány - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 83 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená čočka s taliány
Celkový čas: | 83 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 18 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64357 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Vařená čočka | |
---|---|
1 l | Bujón hovězí |
80 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
250 g | Čočka |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
4 ks | Talián |
Koření a bylinky | |
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Majoránka čerstvá |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
Na dochucení | |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 18,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 241,5mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón hovězí, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Protlak rajčatový sterilovaný, Bobkový list, Nové koření celé, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Sůl mořská, Talián, Majoránka čerstvá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Čočka, Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vařená čočka s taliány postup přípravy receptu:
1 | Přebereme čočku, promyjeme ji v sítu pod tekoucí vodou a necháme ji odkapat. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli a stroužky česneku. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. |
2 | V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme nakrájenou zeleninu a společně restujeme dozlatova. Přilejeme vroucí zeleninový bujón (zatím 600ml). Do pytlíčku na koření dáme bobkový list, nové koření a snítku čerstvé majoránky a snítku petrželové natě. Pak přidáme čočku, rajský protlak a při nižší teplotě ji uvaříme doměkka al dente. Během vaření postupně dolijeme bujón (až 400ml), protože potřebujeme, aby čočka měla dostatek vody a nebyla z ní kaše. Čočku podle druhu vaříme pod poklicí přibližně 40-60 minut, ke konci vaření dáváme pozor, aby se nám nepřevařila. Přibližně 10-12 minut před dovařením přidáme k čočce 4ks taliánů - syrové klobásy a omytou, drobně pokrájenou maličkou chilli papričku. |
3 | Z uvařené čočky vyjmeme pytlíček s kořením a bylinkami. Podle chuti čočku osolíme. Na talíře dáme porce čočky s rozkrojenými klobásami, vše posypeme nastrouhaným parmezánem a hned servírujeme. |
Poznámka
Pokud máme možnost zakoupení italské klobásy salsiccia, dáme k čočce vařit tyto klobásy.