Dušený králík s česnekem na bílém víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený králík s česnekem na bílém víně
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64360 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Dušený králík | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
400 ml | Bujón hovězí |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
10 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 ks | Feferony |
1 ks | Králík |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
400 ml | Víno bílé |
Na dochucení | |
2 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 278,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 137,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bujón hovězí, Česnek, Cibule, Feferony, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Králík, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá, Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený králík s česnekem na bílém víně postup přípravy receptu:
1 | Omytého a očištěného králíka rozporcujeme. Očištěnou celou hlavičku česneku (asi 8-10 očištěných stroužků) pokrájíme nadrobno. Cibuli očistíme a rozčtvrtíme ji. Omyté feferonky rozkrájíme a zbavíme semínek. Omyté snítky bylinek (petrželka, celerové listy, tymián, rozmarýn, bazalka) svážeme nití. |
2 | Ve velké širokém pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme česnek, přidáme porce králíka a cibuli. Porce masa smažíme z každé strany dozlatova, přibližně 15-20 minut. Pak vše dáme do velkého hrnce, přilijeme bílé víno, a pomalu vaříme. Když se alkohol vypaří, přilijeme zeleninový bujón, přidáme svazek bylinek, po chvíli sůl a pod poklicí maso dusíme asi 30 minut. |
3 | Když je králík měkký, hrnec odstavíme z plotny. Vyjmeme svázané bylinky, přidáme nové snítky omyté pokrájené petrželky a servírujeme. |
Poznámka
Takto upravený králík se dává i s hrncem na stůl, každý strávník si porci na talíř nabere sám.