Špaldoto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špaldoto
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64361 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 ks | Cibulka jarní |
300 g | Kroupy špaldové |
150 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
5 l | Vývar zeleninový |
100 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 22,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 354,6mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,8mg |
Vitamín E | 9,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cibulka jarní, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Omáčka sojová světlá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kroupy špaldové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špaldoto postup přípravy receptu:
1 | Přes noc necháme ve vodě namočené špaldové kroupy. Poté slijeme, propláchneme a zhruba 40 minut vaříme v zeleninovém vývaru. |
2 | Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky, žampiony na kousky. Očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky. Očištěné jarní cibulky nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno. |
3 | Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a žampiony. Asi 5 – 6 minut smažíme, zaprášíme paprikou, zalijeme asi 80 ml zeleninového vývaru, přidáme mrkev, sójovou omáčku a dusíme doměkka. Odstavíme a vmícháme petrželovou nať a jarní cibulky. |
4 | Uvařenou špaldu scedíme, vmícháme dušenou zeleninu, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme. |