Pikantní králík s česnekem naložený v olivovém oleji - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní králík s česnekem naložený v olivovém oleji
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64363 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařený králík | |
---|---|
0,3 ks | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Králík |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Bylinky | |
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
5 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
K zavaření masa | |
7 stroužek | Česnek |
3 ks | Chilli paprička |
400 ml | Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 275,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,7mg |
Vitamín E | 33,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Nové koření celé, Rozmarýn čerstvý, Tymián čerstvý, Česnek, Chilli paprička, Olej slunečnicový, Šalvěj čerstvá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Mrkev kořen, Celer - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní králík s česnekem naložený v olivovém oleji postup přípravy receptu:
1 | Dobře omytého králíka rozporcujeme a na chvíli si ho odložíme do chladničky. Připravíme si zeleninový vývar: očistíme si mrkev, celer, petržel, cibuli, 9 stroužků česneku. Omyjeme si a svážeme snítky celeru, petržele, rozmarýnu a tymiánu. Lístky z omyté šalvie otrháme, osušíme a odložíme stranou. Omyjeme si 2-3 malé chilli papričky, osušíme je a přidáme k šalvěji. |
2 | Ve velkém hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní všechnu kořenovou zeleninu, cibuli, 2 stroužky česneku, svazek bylinek, 5ks hřebíčku, 5ks nového koření a lžičku celého pepře. Vše pomalu vaříme pod poklicí asi 15 minut, pak přidáme rozporcovaného králíka, hrnec zakryjeme a pomalu maso vaříme 1 hodinu. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do druhé nádoby, maso vrátíme do scezeného vývaru a necháme vše vychladnout. Vychladlé maso z králíka obereme, větší kusy pokrájíme na menší. |
3 | Připravíme si čisté a suché zavařovací sklenice (podle velikosti 2-3). Zbylé stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Do sklenic budeme postupně dávat nejdříve 1/3 oleje, pak kousky masa, 1/2 lístků šalvěje, chilli papričky (do každé sklenice jednu papričku). Tuto vrstvu zalejeme 2/3 oleje a vrstvy opakujeme. Nakonec maso zalijeme zbytkem oleje tak, aby bylo vše zakryté. Okraje sklenic dobře očistíme, uzavřeme a zavaříme je: vložíme je do hrnce s podložkou, přilijeme k nim studenou vodu (minimálně pod úroveň víčka). Vodu pomalu přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 45 minut. Zavařené sklenice necháme v té samé vodě vychladnout. |
4 | Zavařené králíčí maso je chutné až po 24 hodinách. Sklenice s masem skladujeme na chladném, tmavém místě. Dobře zavařené vydrží až 6 měsíců. |
Poznámka
Ke králíku místo šalvěje můžeme dát přísady podle vlastní chutě, např.: jiné bylinky, bobkový list, pepř 4 barev, sušené hříbky, více chilli papriček aj. Spotřeba oleje je uvedena pouze orientačně, záleží na velikosti jak králíka, tak zavařovacích sklenic.