Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64369 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Grilované makrely | |
---|---|
4 ks | Česnek |
2 ks | Citrony |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
4 ks | Makrela obecná |
1 kávová lžička | Pepř 4 barev |
3 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
2 kávová lžička | Sůl |
Salát z Elby | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Citrony |
1 ks | Cuketa |
1 ks | Lilek |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika oranžová |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
4 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
2 kávová lžička | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 240,0mg |
Draslík | 882,0mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 102,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citrony, Kmín drcený, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Bazalka, Citrony, Cuketa, Lilek, Paprika červená, Pepř bílý, Rajčata, Šalotka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Makrela obecná, Pepř 4 barev, Olej olivový extra panenský, Paprika oranžová, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba postup přípravy receptu:
1 | Vykuchaným, omytým a osušený makrelám roztáhneme břicha, potřebujeme je mít úplně otevřené. Stroužky česneku utřeme, z omytých, chemicky neošetřených citrónů nastrouháme kůru. |
2 | Makrely nejdříve potřeme rozetřeným česnekem, posypeme je mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rozmarýnem. Vložíme je na kůží na rozpálený gril a grilujeme je pouze z jedné strany přibližně 5-7 minut. |
3 | Ke grilovaným makrelám podáváme salát z Elby: připravíme ho pouze z čerstvé zeleniny. Očistíme a omyjeme 2 barevné papriky, 4 zralá rajčata, menší cuketu, lilek, červenou cibuli a 2 malé šalotky. Vše pokrájíme na větší kostičky a proužky. Snítky bazalky a petrželové natě omyjeme, lístky si odložíme do misky. Omytý citrón (chemicky neošetřeného) osušíme a nastrouháme z něj kůru. |
4 | V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm začneme restovat cibuli, po chvíli přidáme papriky, pak cuketu, lilek a nakonec rajčata. Často směs v průběhu restování promícháme, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a restujeme doměkka. Nakonec přidáme bylinky, přimícháme citrónovou kůru a pokapeme olivovým olejem. Salát servírujeme teplý. |