Jednoduchá úprava vařené chobotnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jednoduchá úprava vařené chobotnice
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64370 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
1 kg | Chobotnice |
2 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Ocet jablečný |
1 polévková lžíce | Olej sezamový |
2 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
0,2 polévková lžíce | Sůl mořská |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 120,0mg |
Draslík | 956,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 413,8mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 54,6mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Chobotnice, Citrony, Ocet jablečný, Olej sezamový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jednoduchá úprava vařené chobotnice postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou, omytou malou chobotnici zbavenou odříznutím ramen a hlavy a zobáku. Zadní část hlavy vyčistíme od vnitřností tak, že hlavu obrátíme naruby a vyjmeme obsah. Pak vyřízneme oči a vzniklým otvorem odstraníme žlázy s inkoustem. Okraj hlavy nařízneme a stáhneme z kůže. Takto upravenou čistou hlavu a tělo znovu omyjeme ostatní vyhodíme. Omyjeme si 2 citróny. Z jednoho vymačkáme šťávu do skleničky, druhý citrón rozkrájíme na čtvrtky. Petrželovou nať omyjeme, setřepeme vodu a odložíme ji do misky. |
2 | Hlavu a chapadla chobotnice vložíme na několik sekund do hrnce s vroucí osolenou vodou a chilli papričkou, opět chobotnici vynoříme, ale ne celou (hlavu necháme ve vodě). Postup po několika sekundách opakujeme do doby, až se začnou chapadla stáčet. Jakmile chapadla nemění tvar, ponoříme ji celou do vroucí vody a pomalu ji vaříme 50-60 minut. Uvařenou chobotnici necháme ve vývaru odstát asi 15 minut - tím více změkne. Pak ji z vývaru vyjmeme, pokrájíme na kousky a dáme je do mísy. Vývar ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, podle chuti jablečným octem, pak scezený vývar nalijeme na pokrájenou chobotnici a podáváme. |
3 | Kousky chobotnice na talířích ozdobíme čtvrtky citrónu a snítky petrželky. |