Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64379 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Křehké těsto | |
---|---|
85 g | Cukr krupice |
30 g | Mandle |
180 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Mléko polotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Vařená rebarbora | |
100 g | Cukr krupice |
200 g | Reveň (Rebarbora) |
200 ml | Voda pitná |
Krém | |
60 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 ks | Vejce slepičí |
Na podsypání těsta | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 215,6mg |
Draslík | 126,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 204,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Reveň (Rebarbora), Voda pitná, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Maizena - kukuřičný škrob, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku, kterou promícháme se špetkou soli, cukrem a mletými loupanými mandlemi. Pak přidáme pokrájené změklé máslo, rozšlehané žloutky s mlékem, vše promícháme a rukama těsto důkladně zpracujeme. Z těsta si vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme těsto na 30 minut do chladničky. |
2 | Troubu si předehřejeme na 190°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Mezitím si připravíme krém a rebarboru. Rebarboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2cm a vložíme je do kastrólku. Přisypeme cukr, přilijeme vodu tak, aby rebarbora byla pod hladinou. Při mírné teplotě ji povaříme 4-5 minut. Rebarboru necháme vychladnout, pak ji scedíme. |
3 | Připravíme krém: v míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem čerstvá vejce s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Během šlehání přisypeme Maizenu a postupně přidáváme smetanu. Vyšleháme poměrně hustý krém. |
4 | Odpočinuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na placku o 1-2cm větší jako je koláčová forma. Těstem vyložíme formu, pak těsto propícháme vidličkou. Na těsto poklademe scezenou rebarboru, vše pokryjeme krémem a koláč vložíme do středu trouby. |
5 | Koláč pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme na porce a servírujeme. |
Poznámka
Upečený koláč podle chuti můžeme posypat moučkovým cukrem s vanilkou.