Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 27 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem
Celkový čas: | 27 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 7 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64385 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
25 ml | Grappa |
400 g | Jahody zahradní |
4 ks | Piškoty cukrářské |
Šlehačkový krém | |
---|---|
50 g | Cukr moučkový |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 288g |
---|---|
Cholesterol | 469,2mg |
Draslík | 462,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 404,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,2mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jahody zahradní, Piškoty cukrářské, Cukr moučkový, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Grappa, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Troubu si předehřejeme na 200°C - zapneme jen vrchní spirálu. Omyjeme jahody, zbavíme okvětí a rozdělíme je na poloviny. Jednu část jahod rozmačkáme s cukrem na kaši, druhou polovinu jahod pokrájíme podle velikosti na čtvrtky nebo poloviny. |
2 | Připravíme si šlehačkový krém: tři čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou misek žloutky a bílky. Misku se žloutky vložíme do horké vodní lázně. Přisypeme prosetý moučkový cukr a metličkou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do hustého bělavého krému. Pak misku s krémem dáme z horké vodní lázně pryč a necháme krém zchladnout. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Do vychladlého žloutkového krému postupně přimícháme tuhou šlehačku. |
3 | Cukrářské piškoty trochu rozdrobíme a rozdělíme je na dno 4 malých zapékacích misek. Piškoty pokapeme italskou pálenkou Grappou. Pak do misek rozdělíme jahodovou kaši, na ni pokrájené jahody, které pokryjeme šlehačkovým krémem. Misky vložíme do středu předehřáté trouby a necháme je několik minut zapéct. Jakmile povrch krému má zlatou, až zlatohnědou barvu, misky vytáhneme z trouby. Necháme je chvilku vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme. Dobrou chuť. |
Poznámka
Takto připravený dezert můžeme obměnit podle chuti z jiným šťavnatým ovocem (broskve, meruňky, maliny apod.). To samé se týká i druhu pálenky.