Jablkovo-pomerančový dezert s karamelem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablkovo-pomerančový dezert s karamelem
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64386 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
Základní suroviny na dezert | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
8 ks | Jablka Golden |
4 ks | Pomeranče |
Karamel | |
50 g | Cukr krupice |
10 ml | Voda pitná |
Na ozdobu | |
1 ks | Pomeranč červený |
4 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 3,3mg |
Draslík | 363,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 450,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pomeranče, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jablka Golden, Pomeranč červený nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jablkovo-pomerančový dezert s karamelem postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyté pomeranče osušíme, nastrouháme z nich kůru do misky, přisypeme cukr a promícháme. Troubu si předehřejeme na 170°C. Omytá jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jadřince, pak jablka nakrájíme na tenké plátky. Jablka hned pokapeme šťávou z 1 pomeranče aby nezhnědla. |
2 | Připravíme karamel: do rendlíku si nasypeme 50g cukru, přidáme 10ml vody (1 lžíci), hned promícháme a při mírné teplotě necháme cukr zkaramelizovat. Pak už cukr nemícháme, počkáme až se sám rozpustí. Uvařený karamel dáme do zapékací menší misky. Z jablek slijeme šťávu, na karamel dáme 1/3 jablek, zasypeme je 1/3 pomerančové kůry s cukrem a takto vrsty opakujeme. Pekáček zakryjeme alobalem (nebo poklicí) a vložíme do středu vyhřáté trouby. Pečeme pomalu přibližně 110-120 minut. |
3 | Z upečeného dezertu odložíme alobal (nebo poklici), pak celý povrch zakryjeme pečícím papírem, zatížíme ho a dáme do lednice min. na 6 hodin. |
4 | Před podáváním si omyjeme a osušíme ještě jeden červený pomeranč, nastrouháme z něj tenké proužky kůry. Ztuhlý dezert rozkrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky. Každou porci ozdobíme kopečkem lahůdkové zakysané smetany, posypeme pomerančovou kůrou a servírujeme. |