Recept

Černé noky s chřestovou omáčkou

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 52 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 17 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (15%)
ID receptu: 64395

Ingredience

Vařený chřest
500 g Chřest bílý
1 polévková lžíce Citrónová šťáva
2 kávová lžička Cukr krupice
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 kávová lžička Sůl
2 l Voda pitná
Chřestová omáčka
250 g Chřest bílý
1 kávová lžička Citrónová šťáva
1 špetka Cukr krupice
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 špetka Pepř bílý
2 špetka Sůl
100 ml Voda pitná
Voda na vaření noků
0,5 polévková lžíce Sůl
3 l Voda pitná
Těsto na noky
4 ks Brambory vařené ve slupce
5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
0,5 kávová lžička Sépiový inkoust
0,5 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
Na dochucení chřestu
0,5 ks Feferony
1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
2 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 247 kcal
Kilojoule 1 034kJ
8% Sacharidy 28 g
17% Tuky 13 g
56% Sodík 1 g
16% Bílkoviny 9 g

Černé noky s chřestovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Uvaříme si bílý chřest: do vyššího hrnce dáme vařit vodu se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme ještě lžíci másla. Chřest omyjeme, oloupeme škrabkou a odřežeme spodní tvrdé části stonků (2-4cm.) Jakmile se voda vaří, vložíme do ní chřest a vaříme ho 7-8 minut, podle toho, jak jsou silné stonky. Uvařený chřest vyjmeme sítem, necháme ho okapat a vychladnout. Pak ho pokrájíme na kousky 3-4cm dlouhé.

2

Připravíme si chřestovou omáčku: do mixéru dáme 1/2 pokrájeného chřestu, přilijeme k němu asi 100ml horké vody, ve které se chřest vařil, ještě přidáme máslo a vše rozmixujeme na polohustou omáčku. Nalijeme ji do kastrólku, podle chuti ji dosolíme, případně i osladíme, přidáme bílý pepř a dochutíme citrónovou šťávou.

3

Připravíme si bramborové těsto na noky. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Teplé brambory uvařené ve slupce oloupemme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, sůl, postupně přisypáváme mouku a vidličkou vše zpracujeme. Přidáme pár kapek sépiového ingoustu a znovu vše promícháme. Pak bramborové těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Těsto by mělo být polotuhé, vláčné a nemělo by se lepit. Utvoříme z něj tenké válečky o průměru asi 2-3cm. Pak z něj nožem nakrájíme noky široké asi 2cm. Postupně je naházíme do vroucí vody, promícháme je, aby se nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme okolo 4 minut, když vyplavou, jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a dáme je do mísy. Pokapeme je olivovým olejem, aby se k sobě nepřilepily a uchováme je teplé.

4

Očistíme si 2 stroužky česneku, které pokrájíme nadrobno. Zelenou feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a 1/2 drobně posekáme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme česnek s chilli, přidáme pokrájený chřest a promícháme s petrželkou. Už nic nerestujeme, jen potřebujeme, aby se chřest prohřál.

5

Na talíře nalijeme teplou chřestovou omáčku. Na omáčku dáme černé teplé noky, pokryjeme je prohřátým chřestem s česnekem a hned servírujeme.

Poznámka

K černým nokům s chřestem můžeme podat jikry z mořského ježka.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept