Černé noky s chřestovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 52 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Černé noky s chřestovou omáčkou
Celkový čas: | 52 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 17 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64395 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Vařený chřest | |
---|---|
500 g | Chřest bílý |
1 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Chřestová omáčka | |
250 g | Chřest bílý |
1 kávová lžička | Citrónová šťáva |
1 špetka | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
100 ml | Voda pitná |
Voda na vaření noků | |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Těsto na noky | |
4 ks | Brambory vařené ve slupce |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Sépiový inkoust |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na dochucení chřestu | |
2 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Feferony |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 73,3mg |
Draslík | 739,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Chřest bílý, Cukr krupice, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Brambory vařené ve slupce, Sůl, Vejce slepičí, Česnek, Feferony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Sépiový inkoust, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva, Citrónová šťáva, Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Černé noky s chřestovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Uvaříme si bílý chřest: do vyššího hrnce dáme vařit vodu se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme ještě lžíci másla. Chřest omyjeme, oloupeme škrabkou a odřežeme spodní tvrdé části stonků (2-4cm.) Jakmile se voda vaří, vložíme do ní chřest a vaříme ho 7-8 minut, podle toho, jak jsou silné stonky. Uvařený chřest vyjmeme sítem, necháme ho okapat a vychladnout. Pak ho pokrájíme na kousky 3-4cm dlouhé. |
2 | Připravíme si chřestovou omáčku: do mixéru dáme 1/2 pokrájeného chřestu, přilijeme k němu asi 100ml horké vody, ve které se chřest vařil, ještě přidáme máslo a vše rozmixujeme na polohustou omáčku. Nalijeme ji do kastrólku, podle chuti ji dosolíme, případně i osladíme, přidáme bílý pepř a dochutíme citrónovou šťávou. |
3 | Připravíme si bramborové těsto na noky. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Teplé brambory uvařené ve slupce oloupemme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, sůl, postupně přisypáváme mouku a vidličkou vše zpracujeme. Přidáme pár kapek sépiového ingoustu a znovu vše promícháme. Pak bramborové těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Těsto by mělo být polotuhé, vláčné a nemělo by se lepit. Utvoříme z něj tenké válečky o průměru asi 2-3cm. Pak z něj nožem nakrájíme noky široké asi 2cm. Postupně je naházíme do vroucí vody, promícháme je, aby se nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme okolo 4 minut, když vyplavou, jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a dáme je do mísy. Pokapeme je olivovým olejem, aby se k sobě nepřilepily a uchováme je teplé. |
4 | Očistíme si 2 stroužky česneku, které pokrájíme nadrobno. Zelenou feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a 1/2 drobně posekáme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme česnek s chilli, přidáme pokrájený chřest a promícháme s petrželkou. Už nic nerestujeme, jen potřebujeme, aby se chřest prohřál. |
5 | Na talíře nalijeme teplou chřestovou omáčku. Na omáčku dáme černé teplé noky, pokryjeme je prohřátým chřestem s česnekem a hned servírujeme. |
Poznámka
K černým nokům s chřestem můžeme podat jikry z mořského ježka.