Hráškové rizoto se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hráškové rizoto se slaninou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64410 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 l | Bujón zeleninový |
0,5 ks | Chilli paprička |
200 g | Hrášek |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
1,5 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
280 g | Rýže Carnarolli |
2 ks | Šalotka |
100 g | slanina farmářská před smaž. |
2 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Fontina |
20 g | Sýr Gran Moravia |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 49,5mg |
Draslík | 434,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Hrášek, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Sýr Fontina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Sýr Gran Moravia mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bujón zeleninový, Petržel hladkolistá, Rýže Carnarolli, slanina farmářská před smaž. nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Hráškové rizoto se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno, prorostlou farmářskou slaninu na drobné kostičky. Omyté snítky petrželky posekáme nadrobno. Malou červenou chilli papričku rozpůlíme, zrníčka odstraníme a polovinu posekáme na malé kousky. Zralý sýr Fontina nakrájíme na kostičky a odložíme je. |
2 | Dobře promytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci si zpěníme na rozehřátém olivovém oleji cibuli, přidáme slaninu a společně smažíme do doby, až slanina začne růžovět. Přimícháme rýži, sůl, pepř, chilli a chvilku mícháme. Jakmile rýže změní barvu, zalijeme ji přibližně 1/2 zeleninového bujónu a necháme vše vařit asi 10 minut. Postupně do rýže budeme přilévat po 1-2 naběračkách bujón. Vždy, jakmile rýže vstřebá tekutinu, přilejeme bujón (rýže by měla být vždy pod hladinou). Když budeme naposledy přilévat bujón, přimícháme do rýže čerstvý hrášek. |
3 | Uvařené rizoto dochutíme přimícháním petrželky, másla a Fontina sýrem. Porce rozdělíme na talíře. Posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a hned servírujeme. Dobrou chuť. |