Příloha - smažené noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Příloha - smažené noky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64419 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 špetka | Cukr krupice |
50 ml | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Sádlo škvařené |
130 ml | Sodovka |
1 kávová lžička | Sůl |
Na pomoučení a smažení | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 ml | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 499,9mg |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 1,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 79,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sádlo škvařené, Sodovka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Příloha - smažené noky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosijeme hladkou mouku smíchanou se solí, do mouky si uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, posypeme je špetkou cukru, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice nakynout. Poté mouku s kvasnicemi promícháme, přilijeme vlahé rozpuštěné sádlo a perlivou vodu - sodovku. Těsto důkladně zpracujeme, až bude hladké, vláčné a nebude se lepit. Zakryjeme ho utěrkou a necháme ho na teplém místě zkynout minimálně 1.5 hodiny. |
2 | Vykynuté těsto dáme na trošku pomoučený vál a rozválíme ho na velmi tenkou placku. Nakrájíme kosočtverečky-noky, přibližně o velikosti 5x5cm. Vkládáme je opatrně do horkého oleje a usmažíme je z každé strany dozlatova. Hotové noky poklademe na papírovou utěrku a když se zbaví přebytečného tuku, dáme je na mísu. Noky podáváme teplé i studené, nejčastěji jako přílohu. |
Poznámka
Smažené noky se nejvíce hodí k salámu, klobáskám, k sýrům, k zelenině apod.