Ganache – čokoládovo-smetanová poleva s vanilkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 11 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ganache – čokoládovo-smetanová poleva s vanilkou
Celkový čas: | 11 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 1 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64471 |
Kategorie: | Polevy |
Ingredience
200 g | Čokoláda 70% kakao |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 55,0mg |
Draslík | 0,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda 70% kakao, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Ganache – čokoládovo-smetanová poleva s vanilkou postup přípravy receptu:
1 | Tato hedvábná luxusní poleva je velmi jednoduchá a rychlá. |
2 | Do jedné misky si nalámeme (nebo nasekáme) kvalitní hořkou čokoládu. Smetanu při střední teplotě přivedeme k varu , vložíme do ní vanilkový lusk a hned jak začne probublávat, odstaraníme vanilkový lusk. Okamžitě ji nalijeme na čokoládu a po 60 sekundách, jakmile se čokoláda rozpustí, zlehka vše vymícháme do hladké polevy. |
Poznámka
Poměr velmi kvalitní čokolády a smetany je vždy 1:1. Jestli ganache použijeme jako polevu nebo náplň do dortů, postupujeme úplně stejně, jen směs necháme vychladnout a poté ji vyšleháme do hladkého a nadýchaného krému. Chuť a kvalita ganache je závislá na kvalitě čokolády, které neobsahuje rostlinný tuk a smetana by měla mít obsah tuku min. 33-40%. Chuť polevy (nebo krému) si podle sebe dochutíme přidáním různých likérů, nebo extrakty např.: pomerančovou kůru, chilli papričku, svitek skořice apod.) Pokud do horké směsi přimícháme trochu másla, bude poleva krásně lesklá.