Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 27 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu
Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu
Celkový čas: | 27 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64474 |
Kategorie: | Polevy |
Ingredience
220 g | Cukr krupice |
245 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 11,2mg |
Draslík | 0,2mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu postup přípravy receptu:
1 | Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. |
2 | Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor. |
3 | Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Opět musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký. |
4 | Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme. |
5 | Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ji nalijeme do větší suché sklenice a dobře ji uzavřeme. V lednici tak karamel vydrží až 14 dní. |
Poznámka
Karamelovou polevu použijeme na polití 24ks košíčků – cupcakes, 1-2 ks rolád, 1ks dortu, zmrzliny, pohárů apod.