Griliáš – karamel s oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 23 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Griliáš – karamel s oříšky
Griliáš – karamel s oříšky
Celkový čas: | 23 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64475 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
Griliáš | |
---|---|
220 g | Cukr krupice |
20 g | Mandle |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
20 g | Slunečnice loupaná |
Na vytření plechu | |
1,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 4,8mg |
Draslík | 49,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Sezam - semena, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Slunečnice loupaná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Griliáš – karamel s oříšky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme plech, který potřeme slabou vrstvou oleje a stěrku na míchání karamelu také slabě potřeme olejem. Pak si připravíme směs posekaných oříšků, mandlí a sezamová semínka. |
2 | 220g cukru nasypeme do hlubší rozehřáté pánvé, přimícháme 40ml vody a necháme cukr rozpustit při mírnější teplotě. Nemícháme, jen pánvi občas zakroužíme. Zvýšíme teplotu a jakmile začne karamel probublávat, necháme ho vařit 4-5 minut. Musí získat krásnou jantarovou barvu a musí být hladký, bez krystalků. Poté pánev s karamelem odebereme z plotny a hned do něj stěrkou zamícháme máslo. |
3 | Do karamelu s rozpuštěným máslem zamícháme semínka s oříšky, pak ho opatrně (je horký) nalijeme na připravený plech a rozetřeme na tenkou vrstvu po celém plechu. Uhladíme a necháme úplně vychladnout a ztvrdnout. |
4 | Ztvrdlý karamel - griliáš nalámeme na kousky a podáváme. Můžeme ho uchovat v dobře uzavřené dóze. |
Poznámka
Karamel - griliáš můžeme ochutit bodle své chuti a fantazie. Např.: nastrouhanou pomerančovou nebo citrónovou kůrou, na kousíčky posekanou chilli papričkou, jinými oříšky, sušeným ovocem aj.