Jednoduchý recept

Griliáš – karamel s oříšky

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 23 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 8 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 64475

Ingredience

Griliáš
220 g Cukr krupice
20 g Mandle
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Sezam - semena
20 g Slunečnice loupaná
Na vytření plechu
1,5 polévková lžíce Olej slunečnicový

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 265 kcal
Kilojoule 1 109kJ
13% Sacharidy 46 g
13% Tuky 9 g
0% Sodík 1 mg
3% Bílkoviny 2 g

Griliáš – karamel s oříšky postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme plech, který potřeme slabou vrstvou oleje a stěrku na míchání karamelu také slabě potřeme olejem. Pak si připravíme směs posekaných oříšků, mandlí a sezamová semínka.

2

220g cukru nasypeme do hlubší rozehřáté pánvé, přimícháme 40ml vody a necháme cukr rozpustit při mírnější teplotě. Nemícháme, jen pánvi občas zakroužíme. Zvýšíme teplotu a jakmile začne karamel probublávat, necháme ho vařit 4-5 minut. Musí získat krásnou jantarovou barvu a musí být hladký, bez krystalků. Poté pánev s karamelem odebereme z plotny a hned do něj stěrkou zamícháme máslo.

3

Do karamelu s rozpuštěným máslem zamícháme semínka s oříšky, pak ho opatrně (je horký) nalijeme na připravený plech a rozetřeme na tenkou vrstvu po celém plechu. Uhladíme a necháme úplně vychladnout a ztvrdnout.

4

Ztvrdlý karamel - griliáš nalámeme na kousky a podáváme. Můžeme ho uchovat v dobře uzavřené dóze.

Poznámka

Karamel - griliáš můžeme ochutit bodle své chuti a fantazie. Např.: nastrouhanou pomerančovou nebo citrónovou kůrou, na kousíčky posekanou chilli papričkou, jinými oříšky, sušeným ovocem aj.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept