Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem
Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64506 |
Kategorie: | Cupcake |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
2 polévková lžíce | Citrónová kůra |
3 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
250 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
270 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
245 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
1 ks | Vanilkový lusk |
5 ks | Vejce slepičí |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Medový krém | |
85 ml | Citrónová šťáva |
675 g | Cukr moučkový |
55 ml | Martell cognac |
300 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Med včelí |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
Koňakový sirup | |
75 ml | Citrónová kůra |
100 g | Cukr krupice |
12 ml | Martell cognac |
2 polévková lžíce | Med včelí |
0,5 polévková lžíce | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 159,4mg |
Draslík | 43,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 118,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 63,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Skořice mletá, Soda jedlá, Vejce slepičí, Zázvor mletý, Cukr moučkový, Med včelí, Tresť vanilková, Cukr krupice, Med včelí, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Vanilkový lusk, Martell cognac, Máslo čerstvé, Martell cognac mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová kůra, Citrónová šťáva, Kypřící prášek do pečiva, Citrónová šťáva, Citrónová kůra nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Kousek zázvoru oloupeme. |
2 | Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. |
3 | Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka. |
4 | Za stálého šlehání přidáme citrónovou šťávu a kůru, vanilku s mlékem a šleháme dalších 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3. |
5 | Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout. |
6 | Připravíme si medový krém: moučkový cukr prosijeme do mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr, vanilkový extrakt, med, citrónovou šťávu a koňak. Směs šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. |
7 | Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubočkou a naneseme ho na vychladlé těsto v košíčkách a do krému si uděláme malou jamku. |
8 | Připravíme si koňakový sirup: do kastrólku dáme krupicový cukr, med, koňak, citrónovou kůru a kousek zázvoru. Vše promícháme a při střední teplotě necháme cukr rozpustit. Sirup vaříme asi 5 minut, musí získat pouze průhlednou konzistenci. Pak vyjmeme kousek zázvoru. Sirupem pokapeme připravené cucakes tak, aby sirup zůstal v utvořené jamce krému a hned servírujeme. |