Karamel s levandulovou vůní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 13 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karamel s levandulovou vůní
Karamel s levandulovou vůní
Celkový čas: | 13 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 12 minut |
Doba vaření: | 1 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64526 |
Kategorie: | Polevy |
Ingredience
Karamel | |
---|---|
220 g | Cukr krupice |
1,5 polévková lžíce | Levandule květ |
245 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 11,2mg |
Draslík | 0,2mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Levandule květ nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Karamel s levandulovou vůní postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku přivedeme k varu 80ml čisté vody, necháme ji přijít k varu, rendlík s vodou odstavíme z plotny a nasypeme do ní 1 lžíci sušených levandulových květů. Vodu s květy promícháme a necháme je louhovat minimálně 30 minut. Poté vodu scedíme přes jemné sítko do sklenice. |
2 | Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%). Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody z levandule a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probublávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor: hotový karamel budeme cítit s mírně přepáleným cukrem a bude mít hlavně levandulovou vůni. |
3 | Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký. |
4 | Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ho nalijeme do větší suché sklenice a dobře uzavřeme. V lednici nám takto karamel vydrží až 14 dní. |
Poznámka
Pozn.: karamelovou polevu použijeme na polití 24ks košíčků – cupcakes, nebo na 2ks rolády, 1ks dortu, zmrzlinové nebo pudinkové poháry.