Jednoduchý recept

Karamel s levandulovou vůní

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 13 minut
Doba přípravy: 12 minut
Doba vaření: 1 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 64526
Kategorie: Polevy

Ingredience

Karamel
220 g Cukr krupice
1,5 polévková lžíce Levandule květ
245 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 ks Vanilkový lusk

Nutriční hodnoty jedné porce

3% Kalorie 69 kcal
Kilojoule 287kJ
3% Sacharidy 10 g
5% Tuky 3 g
0% Sodík 0 mg
0% Bílkoviny 0 g

Karamel s levandulovou vůní postup přípravy receptu:

1

V rendlíku přivedeme k varu 80ml čisté vody, necháme ji přijít k varu, rendlík s vodou odstavíme z plotny a nasypeme do ní 1 lžíci sušených levandulových květů. Vodu s květy promícháme a necháme je louhovat minimálně 30 minut. Poté vodu scedíme přes jemné sítko do sklenice.

2

Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%). Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody z levandule a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probublávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor: hotový karamel budeme cítit s mírně přepáleným cukrem a bude mít hlavně levandulovou vůni.

3

Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.

4

Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ho nalijeme do větší suché sklenice a dobře uzavřeme. V lednici nám takto karamel vydrží až 14 dní.

Poznámka

Pozn.: karamelovou polevu použijeme na polití 24ks košíčků – cupcakes, nebo na 2ks rolády, 1ks dortu, zmrzlinové nebo pudinkové poháry.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept