Recept

Popcornový cupcakes se slaným karamelem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 64527
Kategorie: Cupcake

Ingredience

Slaný karamel
220 g Cukr krupice
245 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Sůl mořská
1 ks Vanilkový lusk
7 polévková lžíce Voda pitná
Těsto
1 polévková lžíce Citrónová kůra
1,5 polévková lžíce Citrónová šťáva
130 g Cukr krupice
120 g Cukr třtinový
0,5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
275 g Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Mléko plnotučné
250 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Soda jedlá
1 ks Vanilkový lusk
4 ks Vejce slepičí
Máslový krém
535 g Cukr moučkový
300 g Máslo čerstvé
Na ozdobu
0,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
30 g Popcorn
1 špetka Sůl mořská

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 432 kcal
Kilojoule 1 809kJ
14% Sacharidy 51 g
33% Tuky 25 g
6% Sodík 119 mg
5% Bílkoviny 3 g

Popcornový cupcakes se slaným karamelem postup přípravy receptu:

1

Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme jemně kůru a vymačkáme do skleničky šťávu.

2

Připravíme si slaný karamel: do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Při tomto vaření dáváme pozor.

3

Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se nám v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.

4

Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme.

5

Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr krupici a třtinový cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.

6

Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka. Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem, 1/5 slaného karamelu a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.

7

Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.

8

Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

9

Připravíme si máslový krém: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo. Ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty a postupně, po lžicích, přidáme slaný karamel a šleháme do doby, až se vše krásně spojí. Pak v několika dávkách budeme přidávat moučkový cukr, ten se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému. Postupně, v několika dávkách přidáme 1/2 zbylého slaného karamelu. Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.

10

Popcorn si připravíme v mikrovlnce podle návodu. Když je hotový, promícháme ho s 1 lžicí másla a 1 špetkou soli.

11

Košíšky ozdobíme krémem, posypeme ho popcornem, poté vše pokapeme zbylým slaným karamelem. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept