Artyčoky v oleji - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky v oleji
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 64532 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 kg | Artyčoky |
2 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Citrony |
1 ks | Hřebíček |
3 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
500 ml | Ocet kvasný lihový |
1 l | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Oregano sušené |
3 ks | Pepř černý celý |
10 g | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 418,7mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 36,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bobkový list, Česnek, Citrony, Hřebíček, Koriandr mletý, Oregano sušené, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Ocet kvasný lihový, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky v oleji postup přípravy receptu:
1 | Artyčoky omyjeme, ze špiček a spodků odkrojíme alespoň 0,5 cm a odstraníme všechny vnější tuhé listy. Artyčoky rozkrojíme podélně na dvě poloviny, pokrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, tím zabráníme jejich zčernání. |
2 | Mezitím v hrnci uvedeme do varu vodu s octem, bílým vínem, dvěma stroužky česneku, bobkovým listem, celým pepřem, jalovcovými bobulemi, sušeným oreganem, lžičkou koriandru, hřebíčkem a solí. Jakmile začne směs vřít, na 5 minut do ní ponoříme artyčoky, pak je slijeme přes cedník a položíme na suchou utěrku. |
3 | Artyčoky naskládáme do sterilovaných sklenic a zalijeme panenským olivovým olejem. Necháme olej sednout a případně ještě dolijeme tak, aby byly artyčoky pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici, nebo je zavaříme. |
4 | Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 300 g sklenice artyčoků. |