Venkovské bagety - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Venkovské bagety
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Aleisa |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (63%) |
ID receptu: | 64580 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mouka žitná chlebová tmavá předměřická |
2 kávová lžička | Sůl |
370 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 162,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná chlebová tmavá předměřická mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Venkovské bagety postup přípravy receptu:
1 | Kynuté těsto zpracujeme pro nás obvyklým způsobem. Droždí použijeme čerstvé v kostce a vodu vlažnou, její množství se může velmi nepatrně lišit. Na přípravu využijeme domácí pekárnu, kde jednotlivé suroviny vkládáme v pořadí dle návodu, nebo těsto připravíme klasicky. Nejraději robotem s hnětacím hákem.Z trošky už odměřené vlažné vody, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek a po vykynutí zpracujeme se vším ostatním na hladké, vláčné a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. |
2 | Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly, zpracujeme do bochánků a z každého vyvalíme bagetku o délce cca 36 cm. Tyto bagety ještě na vále ovalíme v hladké mouce, kterou na povrchu baget v jemné vrstvě necháme. Bagety vložíme do specialního perforovaného plechu určeného na jejich pečení a několika šikmými řezy je nařízneme. Hodí se k tomu např. vroubkovaný nůž potřený trochou oleje, aby se těsto nelepilo. Forma má nepřilnavý povrch a ničím se nepotírá, při kynutí a následném pečení si bagety zachovají svůj tvar. Bagety v této formě přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Kdo nemá tento speciální plech, tak použije běžný plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií. |
3 | Vykynuté bagety vkládáme do více vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut na 200°C. |
Poznámka
Na posypání válu použijeme 4 lžíce hladké mouky. Speciální plech na pečení baget se dá koupit tady: http://www.vsenavareni.cz/forma-na-peceni-4-bagety-ibili Jsem s ním velice spokojená, bagety si zachovají tvar a jsou po upečení celé krásně křupavé. Bagety jsou samozřejmě nejlepší v den pečení, připravuji je většinou i k večerní grilovačce.