Francouzská cibulová polévka s krutony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzská cibulová polévka s krutony
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 64620 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
4 ks | Bageta |
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Bujón zeleninový |
1 stroužek | Česnek |
900 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Gruyére |
25 g | Sýr Parmezán |
4 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 166g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 748,4mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 377,4mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Bobkový list, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Sůl, Sýr Gruyére, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bujón zeleninový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzská cibulová polévka s krutony postup přípravy receptu:
1 | Cibuli nakrájíme na co nejtenčí půlkolečka. Opečeme na olivovém oleji, přidáme 3 lžíce tymiánu a bobkové listy. Trochu osolíme. 5 minut dusíme za občasného zamíchání. Poté snížíme teplotu a ještě vaříme 35 minut doměkka. |
2 | Víno přivedeme v jiném hrnci k varu a poté 30 sekund vaříme. Odstavíme z ohně a necháme zchladit. |
3 | Mouku opečeme na pánvi zvlášť dohněda. Tu pak vmícháme do cibule. Pořádně promícháme, vmícháme víno a 1,2 l studené vody, bujón a přivedeme k varu. Snížíme teplotu. Vaříme 15 minut. |
4 | Mezitím si připravíme ozdobu – utřený česnek smícháme se slunečnicovým olejem a pomažeme tím bagety, které jsme nakrájeli na plátky. Posypeme sýrem gruyére. Naskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme 8 minut na 200 °C dozlatova. Dáme stranou. |
5 | Parmazán nastrouháme, smícháme se zbylou lžící tymiánu. Směs nasypeme na plech s pečícím papírem (například do tvaru trojúhelníčků). Poté pečeme dozlatova. |
6 | Polévku nalijeme do misek, ozdobíme několika plátky bagetky a parmazánovými trojúhelníčky. |
7 | Zbylé krutony podáváme zvlášť k polévce. |