Cassoulet - odlehčená verze - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 300 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cassoulet - odlehčená verze
Celkový čas: | 300 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 270 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 64630 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
8 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
500 g | Fazole černé |
3 ks | Klobása uzená |
2 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
2 kávová lžička | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
230 g | Rajčata |
1 polévková lžíce | řepkový olej |
3 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
25 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Šunka uzená |
5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
500 g | Vepřová plec |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 63,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 518,3mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Citronová kůra, Fazole černé, Olej slunečnicový, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Strouhanka, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřová plec, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása uzená, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, řepkový olej, Šunka uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cassoulet - odlehčená verze postup přípravy receptu:
1 | Fazole si namočíme den předem ve vodě. Druhý den je zalijeme čerstvou vodou - optimální jsou tak 2 litry. Přidáme tři stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu a lžičku rozmarýnu. Vaříme 1,5 hodiny. |
2 | Poté přidáme šunku nakrájenou na kostičky - voda by měla všechno pokrýt, pokud ne, přilijeme jí tolik, aby bylo vše potopené. Vaříme 30 minut. |
3 | Připravíme si bouquet garni - svazek bylinek ze zbylého tymiánu, rozmarýnu a z bobkového listu. |
4 | Cibuli nakrájíme na jemno. |
5 | Mrkev nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. |
6 | Vepřovou plec nakrájíme na kostky o hraně 4-5 cm. |
7 | Na řepkovém oleji opékáme cibuli a mrkev 5 minut. Přidáme 4 stroužky česneku - nakrájené na jemno. Přidáme i máslo. Po dvou minutách přidáme vepřové maso. Po třech minutách zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Nakonec přidáme i rajčata - oloupaná, nakrájená, bouquet garni. |
8 | Osolíme a opepříme. |
9 | Fazole slijeme, vývar z nich si ale necháme - mělo by to být okolo 850 ml. Uvařené česnekové stroužky rozetřeme a přidáme je k fazolím a šunce. Toto vše (až na vývar) přidáme k masové směsi. 30 minut vaříme na mírném plameni. |
10 | Klobásu pečeme asi 20 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na kolečka tlustá 1 cm. Přidáme je k fazolím. Vše dáme do trouby na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny - nepřikryté. Pokud se vám bude zdát, že pokrm má málo šťávy, můžeme přidat odložený vývar. |
11 | Mezitím rozmixujeme strouhanku, stroužek česneku, citronovou kůru, slunečnicový olej na prášek. Ten nasypeme na cassoulet a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova. |
Poznámka
Jedná se o tradiční francouzské jídlo, které se vaří velmi pomalu. Tato verze je o něco zdravější než klasická verze.