Recept

Cassoulet - odlehčená verze

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 300 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 270 minut
Autor:
Hodnost: Mám přehled (65%)
ID receptu: 64630
Kategorie: Maso

Ingredience

1 ks Bobkový list
8 stroužek Česnek
1 ks Cibule
1 kávová lžička Citronová kůra
500 g Fazole černé
3 ks Klobása uzená
2 kávová lžička Máslo čerstvé
1 ks Mrkev kořen
2 kávová lžička Olej slunečnicový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
230 g Rajčata
1 polévková lžíce řepkový olej
3 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
25 g Strouhanka
1 kávová lžička Sůl
200 g Šunka uzená
5 polévková lžíce Tymián čerstvý
500 g Vepřová plec
125 ml Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

41% Kalorie 812 kcal
Kilojoule 3 398kJ
19% Sacharidy 69 g
50% Tuky 37 g
11% Sodík 224 mg
84% Bílkoviny 47 g

Cassoulet - odlehčená verze postup přípravy receptu:

1

Fazole si namočíme den předem ve vodě. Druhý den je zalijeme čerstvou vodou - optimální jsou tak 2 litry. Přidáme tři stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu a lžičku rozmarýnu. Vaříme 1,5 hodiny.

2

Poté přidáme šunku nakrájenou na kostičky - voda by měla všechno pokrýt, pokud ne, přilijeme jí tolik, aby bylo vše potopené. Vaříme 30 minut.

3

Připravíme si bouquet garni - svazek bylinek ze zbylého tymiánu, rozmarýnu a z bobkového listu.

4

Cibuli nakrájíme na jemno.

5

Mrkev nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm.

6

Vepřovou plec nakrájíme na kostky o hraně 4-5 cm.

7

Na řepkovém oleji opékáme cibuli a mrkev 5 minut. Přidáme 4 stroužky česneku - nakrájené na jemno. Přidáme i máslo. Po dvou minutách přidáme vepřové maso. Po třech minutách zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Nakonec přidáme i rajčata - oloupaná, nakrájená, bouquet garni.

8

Osolíme a opepříme.

9

Fazole slijeme, vývar z nich si ale necháme - mělo by to být okolo 850 ml. Uvařené česnekové stroužky rozetřeme a přidáme je k fazolím a šunce. Toto vše (až na vývar) přidáme k masové směsi. 30 minut vaříme na mírném plameni.

10

Klobásu pečeme asi 20 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na kolečka tlustá 1 cm. Přidáme je k fazolím. Vše dáme do trouby na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny - nepřikryté. Pokud se vám bude zdát, že pokrm má málo šťávy, můžeme přidat odložený vývar.

11

Mezitím rozmixujeme strouhanku, stroužek česneku, citronovou kůru, slunečnicový olej na prášek. Ten nasypeme na cassoulet a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova.

Poznámka

Jedná se o tradiční francouzské jídlo, které se vaří velmi pomalu. Tato verze je o něco zdravější než klasická verze.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept