Frgále - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Frgále
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64649 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
240 g | Cukr krupice |
60 g | Droždí |
120 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g | Mouka pšeničná hrubá |
120 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na tvarohovou náplň | |
---|---|
50 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
500 g | Tvaroh tučný |
1 ks | Vejce slepičí |
Na povidlovou náplň | |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
300 g | Povidla švestková |
2 polévková lžíce | Rum |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Na drobenku | |
80 g | Cukr krupice |
80 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
Na potření | |
50 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 219,4mg |
Draslík | 173,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 195,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 149,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sádlo škvařené, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Vejce slepičí, Cukr krupice, Rum, Voda pitná, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Tvaroh tučný, Povidla švestková, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Frgále postup přípravy receptu:
1 | Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 °C. |
2 | Droždí rozdrobíme do misky, utřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci hladké mouky. Droždí necháme na teple vzejít. |
3 | Do mísy prosejeme obě mouky (lžíci hladké odložíme na posypání těsta), přidáme vzešlý kvásek, cukr, po okraji mísy nasypeme sůl, vlijeme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a sádlem a rozšlehanými žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout alespoň půldruhé hodiny. Během kynutí alespoň jedenkrát promícháme. |
4 | V mezičase připravíme náplně. |
5 | Tvaroh vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem dohladka. |
6 | Povidla rozmícháme s rumem, cukrem a jsou-li příliš tuhá, přimícháme vodu. |
7 | Z mouky, cukru a másla vypracujeme mnutím mezi prsty drobenku, kterou necháme v lednici vychladit. |
8 | Z těsta vytvoříme 4 placky, kterými vyložíme plechy, okraje uděláme vyšší, aby náplň nevytékala. Placky pomažeme náplněmi, posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. |
9 | Když jsou koláče upečené, potřeme okraje rozpuštěným máslem. |