Ribollita - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ribollita
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64651 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
4 ks | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
3 krajíc | Chléb konzumní |
2 ks | Cibule |
500 g | Fazole bílé |
0,3 ks | Kapusta hlávková |
6 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
6 ks | Rajčata |
0,5 polévková lžíce | Saturejka |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
1,5 l | Voda pitná |
1,5 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 2,3mg |
Draslík | 813,3mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Fazole bílé, Kapusta hlávková, Olej rostlinný, Rajčata, Saturejka, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ribollita postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu opláchneme, očistíme a nakrájíme na kostky. Bylinky drobně nasekáme, česnek rozdrtíme, rajčata oloupeme, vykrojíme semínka a rajčata nakrájíme. Krajíce staršího chleba nakrájíme na kostky. |
2 | Opláchnuté fazole necháme přes noc namočené ve vodě, druhý den je uvaříme, aby byly poloměkké. Před koncem varu přidáme saturejku. Uvařené fazole ihned slijeme, aby se v horké vodě nedovařily. |
3 | V mezičase na rostlinném oleji ve velkém kastrolu osmažíme cibuli, poté přidáme česnek a mrkev, chvíli restujeme, poté přidáme ostatní zeleninu a dusíme. Asi po 10 minutách přidáme rajčata, kousek parmazánu vcelku a fazole. Vše zalijeme vývarem a pod poklicí vaříme na mírném plameni asi 50 minut. |
4 | Na závěr přidáme pokrájený chleba a necháme několik hodin odležet. Před podáváním přidáme do polévky zbylé bylinky, zahřejeme a podáváme. Každou porci zakapeme olivovým olejem. |