Moravská zelňačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moravská zelňačka
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 6474 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Vepřová uzená žebra |
1 l | Voda pitná |
1 ks | Zakysaná smetana |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 84,3mg |
Draslík | 856,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Vepřová uzená žebra mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moravská zelňačka postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme žebírka a dáme vařit do studené vody. |
2 | Po změknutí scedíme vývar, maso obereme od kostí a nakrájíme na větší kousky. |
3 | Nakrájíme zelí, oškrábeme brambory a nakrájíme na kostičky. |
4 | Na zelí s brambory nalijeme část vývaru a přidáme rozsekaný kmín a sůl. Vaříme doměkka. |
5 | Zbylý vývar zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a po provaření přilijeme k vařeným bramborám se zelím, přidáme nakrájené maso. Krátce povaříme. |
6 | Podáváme s kysanou smetanou a nasekanou petrželkou. |
Místo uzených žeber jsem měla křížovou kost, navíc jsem přidala trochu cibule, bobkový list a nové koření. Většinou zahušťuju jíškou, ale jde to i takhle, jen se musí nechat důkladně provařit. Brambory většinou vařím zvlášť, asi záleží na odrůdě, když je vařím se zelím, tak je mám někdy přitvrdlé.