Kroupovník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kroupovník
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64809 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
150 g | Klobása Dunajská |
1 kávová lžička | Majoránka |
100 ml | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
40 g | Sádlo škvařené |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Zakysaná smetana |
400 g | Zelí kysané |
Na kroupy | |
---|---|
300 g | Ječné kroupy |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Na vymazání | |
40 g | Sádlo škvařené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 47,9mg |
Draslík | 546,5mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 551,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 159,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Zakysaná smetana, Zelí kysané, Sůl, Voda pitná, Sádlo škvařené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása Dunajská, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Ječné kroupy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kroupovník postup přípravy receptu:
1 | Zapékací mísu vytřeme sádlem, troubu předehřejeme na 150 °C. |
2 | Cibuli nakrájíme najemno, zelí překrájíme, klobásu nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Smetanu rozšleháme s mletou paprikou a zředíme mlékem. |
3 | Kroupy necháme do rána namočené ve vodě, druhý den vodu osolíme a kroupy uvaříme. Poté scedíme a necháme okapat. |
4 | Cibulku usmažíme na sádle, přidáme klobásu a chvíli smažíme. Poté přidáme zelí a dusíme. Ochutíme solí, kořením a česnekem. |
5 | Do zapékací mísy narovnáme polovinu krup, na ně udušené zelí a nakonec zbylé kroupy. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě, poté zalijeme smetanou a dopečeme dozlatova. |