Guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Guláš
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64904 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
500 g | Cibule |
500 g | Hovězí kližka |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
1 polévková lžíce | Majoránka čerstvá |
2 polévková lžíce | Paprika červená |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
70 g | Protlak rajčatový sterilovaný |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Na ozdobu | |
---|---|
1 ks | Cibule červená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 8,7mg |
Draslík | 332,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 258,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Paprika červená, Protlak rajčatový sterilovaný, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí kližka, Kmín mletý, Majoránka čerstvá, Pepř černý mletý, Cibule červená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Guláš postup přípravy receptu:
1 | Omyté a osušené maso nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek propasírujeme, červenou cibuli nakrájíme na kolečka. |
2 | Do silnostěnného kastrolu dáme rozpustit sádlo, do horkého sádla dáme zpěnit cibuli na kostičky, přidáme pokrájené maso a osmažíme ze všech stran do hněda, až pustí šťávu. Maso osolíme, přisypeme pepř, papriku, rajský protlak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody. K masu vsypeme kmín, česnek, zamícháme a pod poklicí na mírném plameni dusíme do měkka. Občas zamícháme, případně přilijeme vodu a dál dusíme. |
3 | Maso podáváme posypané kolečky červené cibule. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme knedlíky.
To je guláš, jak má být. Přesně takhle ho dělám už několik let. Přílohu nechávám na stolovnících, buď knedlík nebo dušenou tarhoňu. Dobrota a palec nahoru.