Dýničky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýničky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64937 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
1 balení | Droždí |
300 g | Dýně Hokkaidó |
100 g | Máslo čerstvé |
170 ml | Mléko polotučné |
450 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Voda pitná |
Na potření | |
---|---|
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 156,9mg |
Draslík | 46,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 141,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dýně Hokkaidó, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýničky postup přípravy receptu:
1 | Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 180 °C. |
2 | Opláchnutou dýni nakrájíme na kousky a vaříme ve vodě zhruba čtvrt hodiny, až je dýně měkká. Dýni slijeme a rozmixujeme dohladka. |
3 | V misce dobře promícháme trochu vlažného mléka, 2 lžíce mouky, lžíci cukru, droždí a necháme vzejít. |
4 | V míse promícháme rozpuštěné vlahé máslo, vlažné mléko, cukr, rozmixovanou dýni, rozšlehané vejce a vzešlý kvásek. Poté postupně vmícháme mouku, v níž jsme rozmíchali sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Vypracujeme hladké těsto, pod utěrkou ho necháme vzejít. |
5 | Z vykynutého těsta tvoříme menší bochánky (malou část si necháme na stopky), nožem je dokola 8x nakrojíme, uprostřed uděláme důlek, do něj „zapíchneme z těsta utvořenou „stopku“, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova zhruba 25 minut. |