Brokolicový nákyp s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brokolicový nákyp s parmezánem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65333 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Brokolice |
40 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
4 ks | Vejce slepičí |
Na vymazání a vysypání | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 290,3mg |
Draslík | 502,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 477,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 111,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 638,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brokolicový nákyp s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | V kastrůlku zpěníme máslo, přisypeme mouku, krátce zamícháme a přilijeme vroucí mléko. Mícháme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. |
2 | Očištěnou brokolici nakrájíme na malé kousky. Žloutky rozmícháme s trochou soli a vmícháme do vychladlé směsi. Přidáme brokolici, nastrouhaný sýr a pevný sníh ušlehaný z bílků. |
3 | Směs vložíme do vhodné nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Přiklopíme a vaříme v mikrovlnné troubě při plném výkonu 20 minut. |
4 | Hotový nákyp necháme ještě 10 minut odpočinout, potom podáváme. |
Použila jsem menší množství brokolice, takže jsem snížila i množství ostatních surovin, ale poměry jsem zanechala a jídlo, připravené podle tohoto receptu nám chutnalo. Myslím si, že místo parmezánu by se dala použít i niva (pro obměnu). Jako přílohu jsem použila rýži, ikdyž by se dalo jíst i bez ní