Citronové rizoto se špenátovo-bazalkovým pestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronové rizoto se špenátovo-bazalkovým pestem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 65383 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
20 g | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
2 kávová lžička | Citronová kůra |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 ml | Olej olivový extra panenský |
20 g | Petržel - nať |
150 g | Rýže Arborio |
2 ks | Šalotka |
40 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
30 g | Sýr Parmezán |
125 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 21,6mg |
Draslík | 777,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,7mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Citronová kůra, Citronová šťáva, Šalotka, Špenát listový čerstvý, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Petržel - nať, Rýže Arborio, Sůl mořská, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citronové rizoto se špenátovo-bazalkovým pestem postup přípravy receptu:
1 | Máslo rozpustíme ve větší pánvi, poté na něm opečeme šalotky nakrájené najemno spolu se solí. Asi po čtyřech minutách přidáme utřený česnek a ještě 30 sekund smažíme. K tomuto přidáme rýži a pořádně promícháme. Po dvou minutách vlijeme víno a necháme ho vypařit. Poté přidáváme postupně zeleninový vývar, vždy když ho rýže „vypije“. Takto směs vaříme 20-25 minut. Na konci přidáme citronovou šťávu a kůru. |
2 | Mezitím si připravíme pesto: v mixéru smícháme špenát, bazalku a petrželku. Rozmixujeme, poté přidáme parmazán nastrouhaný najemno a promícháme. Přidáme olivový olej a dáme stranou. |
3 | Do ještě horkého rizota vmícháme připravené pesto. Podáváme zastříknuté olivovým olejem. |
Poznámka
1