Polévka z červené čočky a karamelizované cibulky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z červené čočky a karamelizované cibulky
Polévka z červené čočky a karamelizované cibulky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 65437 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Čočka červená |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
1 kávová lžička | Kurkuma |
3 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Řepa žlutá |
3 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 3,0mg |
Draslík | 759,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,6mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Čočka červená, Koriandr mletý, Kurkuma, Šalotka, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Řepa žlutá, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z červené čočky a karamelizované cibulky postup přípravy receptu:
1 | Řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. |
2 | Šalotky a mrkve nakrájíme na drobné kostičky, česnek utřeme. Spolu se skořicí a kurkumou opečeme na lžíci olivového oleje. Vaříme 5 minut a přidáme řepu. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme čočku a snížíme teplotu. Osolíme a opepříme a vaříme 20 minut doměkka. |
3 | Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Opékáme ji spolu s koriandrem a špetkou soli na zbylém oleji. Opékáme ji dohněda asi 10 minut. Pokud se přichytává k pánvi, podlijeme troškou vody. |
4 | Polévku rozdělíme do talířů a podáváme ozdobenou zkaramelizovanou cibulí. |
Docela dobrá polévka, příjemná změna díky okořenění. Možná bych příště nadrtila i trochu římského kmínu, k této kombinaci by mi pasoval. Hodnotím kladně