Námořnický guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Námořnický guláš
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65666 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčice plnotučná |
600 g | Hovězí maso zadní |
500 ml | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Kečup |
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
4 ks | Pepř černý celý |
30 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
2 polévková lžíce | Vepřové sádlo škvařené |
200 ml | Víno červené |
100 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 92,1mg |
Draslík | 199,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 13,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Tymián sušený, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Hovězí maso zadní, Kečup, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vepřové sádlo škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Námořnický guláš postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na kostičky, v kastrolu vyškvaříme, přidáme sádlo a promícháme. Vložíme na kostky nakrájené maso, rychle orestujeme a potom maso odsuneme na stranu. |
2 | Do výpeku v kastrolu dáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Vše osmahneme, osolíme, přidáme ocet, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, citrónovou šťávu a cukr. Promícháme a za občasného podlévání vývarem (nebo vodou) dusíme za častého míchání, až bude maso téměř měkké. |
3 | Potom šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, přilijeme víno, kečup a trochu vývaru. Zvolna dusíme do změknutí masa. |
4 | Měkké maso vyjmeme z omáčky a přendáme do jiného kastrolu. |
5 | Do omáčky vmícháme hořčici, podle potřeby dochutíme, převaříme a nakonec přecedíme přes jemný cedník na maso. |