Domácí rohlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí rohlíky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65668 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na potření a posypání | |
1 polévková lžíce | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Sůl hrubozrnná |
1 ks | Vejce slepičí |
Na vál | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 132,7mg |
Draslík | 311,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 181,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Kmín celý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl hrubozrnná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Domácí rohlíky postup přípravy receptu:
1 | Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek. |
2 | Zbylou mouku osolíme, přidáme žloutek, vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a vlahé rozpuštěné máslo. |
3 | Vypracujeme tužší těsto, které zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři bubliny. Těsto necháme na teplém místě vykynout. |
4 | Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném vále obdélník silný asi 0,5 cm. Z obdélníku potom nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme mírně ohnout do tvaru podkovy. |
5 | Urovnáme je plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. |
6 | Před pečením rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem. |
7 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. |