Pražská záživná polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pražská záživná polévka
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 6567 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
10 g | Houby sušené |
60 g | Hrách loupaný |
60 g | Ječné kroupy |
2 kávová lžička | Majoránka |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g | Sádlo škvařené |
1,5 l | Voda pitná |
150 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 9,7mg |
Draslík | 300,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Majoránka, Sádlo škvařené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Houby sušené, Hrách loupaný, Ječné kroupy, Mouka pšeničná hladká T 650, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pražská záživná polévka postup přípravy receptu:
1 | Kroupy přebereme, spaříme a propláchneme. Hrách přebereme a propláchneme, houby také propláchneme a vše necháme přes noc namočené. |
2 | Druhý den doplníme vodu dle potřeby a vaříme doměkka. |
3 | Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a osmahneme na sádle. Zaprášíme moukou a opět krátce osmahneme. |
4 | Přelijeme prochladlým vývarem z krup a hrachu, rozšleháme. |
5 | Potom přidáme kroupy, hrách, houby, nakrájené brambory na kostičky a vaříme tak, aby bylo vše měkké. |
6 | Polévku ochutíme česnekem utřeným se solí a majoránkou. |
7 | Při podávání nejprve vložíme do talířů celerovou nať a pak zalijeme polévkou. |
8 | Podáváme s krajícem chleba. |
Poznámka
Musíme počítat s časem na bobtnání krup, hrachu a hub do druhého dne.