Lahodný moučník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodný moučník
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65731 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
270 g | Cukr moučkový |
600 g | Jablka |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
4 polévková lžíce | Marmeláda meruňková |
50 g | Máslo čerstvé |
170 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
170 ml | Olej rostlinný |
2 polévková lžíce | Pudinkový prášek - vanilkový |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 99,5mg |
Draslík | 186,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 146,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jablka, Kypřicí prášek do pečiva, Olej rostlinný, Pudinkový prášek - vanilkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda meruňková, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahodný moučník postup přípravy receptu:
1 | V míse ušleháme vejce se 180g moučkového cukru. Zvolna přiléváme olej a potom přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudink. |
2 | V kastrůlku nebo v pánvi necháme zkaramelizovat zbylý cukr, přidáme rozpuštěné máslo. |
3 | Vhodnou formu vyložíme pečícím papírem. Karamel do ní nalijeme, poklademe plátky omytých, oloupaných jablek a zalijeme těstem. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. |
4 | Po upečení vyklopíme, opatrně odstraníme pečicí papír a povrch koláče potřeme meruňkovou marmeládou. |
Příjemný vlhký dortík. Trošku jsem změnila postup: nejdív jsem připravila máslový karamel (mimochodem, právě on dodává moučníku skvělou chuť), nalila do formy, vyskládala jablka a nakonec jsem připravila těsto. Bála jsem se otiž, že kdybych podle postupu nejdříve dělala těsto, že mi spadne, než udělám karamel a jablka a asi b to tak dopadlo. Pekla jsem v klasické dortové formě průměr 26 cm. Meruňkovým džemem jsem už nepotírala, na nás by to bylo už moc sladké, naopak jsem se sladkost snažila snížit trochou zakysané smetany. Hodnotím kladně.