Houbová polévka bílá - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka bílá
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 69 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
200 g | Houby čerstvé |
1,5 l | Hovězí vývar základní |
0,3 g | Kmín celý |
800 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 g | Pepř černý mletý |
20 g | Sůl |
100 g | Tuk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 17,5mg |
Draslík | 190,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Kmín celý, Sůl, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka bílá postup přípravy receptu:
1 | Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Spolu s mletým pepřem a rozsekaným kmínem je podusíme na třetině tuku, zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka. |
2 | Ze zbylého tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji prochladlým vývarem, dobře rozšleháme a zvolna vaříme. Provařenou polévku přecedíme přes jemný cedník. |
3 | Nakonec do polévky přidáme dušené houby, mléko, sůl a krátce povaříme. |
Dnes jsem vařila tuto polévku, použila jsem podušené zmrazené houby, takže odpadlo dušení a houby jsem přidala až později, do skoro provařené polévky. Dala jsem jich víc, než je uvedeno v receptu, 20 g na jednu porci se mi zdá málo. Polévku jsem necedila, neměla jsem hrudky, prošlehávala jsem metličkou. Mléko jsem dala hned na začátku spolu s vývarem. Ten si připravuji do zásoby tak, že silný vývar zmrazím ve formě na ledové kostky, pak je sesypu do dózy, zavíčkuji a uložím v mrazničce. Tako polévka je taková light, já bych přidala trochu brambor na kostičky a malinko sladké smetany nebo alespoň krutónky z bílého pečiva. Ale není to nutností.