Slezské smotky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slezské smotky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 690 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
400 ml | Hovězí vývar základní |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
600 g | Vepřová kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 112,6mg |
Draslík | 584,4mg |
Vláknina | 197,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí vývar základní, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřová kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slezské smotky postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na malé plátky, aby bylo asi 5 kousků na porci. |
2 | Maso rozklepeme (hodně), potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a pak zavineme. |
3 | Závitky obalíme v hladké mouce, zmáčkneme je na placky a na rozpáleném sádle prudce opečeme. |
4 | Zalijeme vývarem, ale jen tolik množství, kolik budeme potřebovat na šťávičku a pozvolna dodusíme. |
Recept znám, občas tyto smotky dělávám, jen malinko jinak. Na porci jsem měla jen tři kousky, místo hovězího vývaru bych spíš doporučila vývar vepřový, např. z kostí. Závitky se nemusí obalovat v mouce, ale pouze opéct, vyjmout a mouku přidat do výpeku, udělat jíšku, zalít vývarem a po zavaření přidat maso a dusit. Dusila jsem v troubě, jelikož jsem dělala více porcí. Podávala jsem s dušenou kapustou a bramborovým knedlíkem. Smotky taky chutnají s bramborovou kaší a zelným salátem nebo šťouchanými bramborami.