Spaghetti bolognese - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Spaghetti bolognese
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Velech |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (24%) |
ID receptu: | 708 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
75 g | Anglická slanina |
1,5 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
400 g | Maso mleté - mix |
100 ml | Mléko polotučné |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Oregano sušené |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g | Špagety, Makarony |
2 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
1 špetka | Tymián sušený |
100 ml | Víno červené |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 23,8mg |
Draslík | 564,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 274,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Oregano sušené, Rajčata loupaná (konzervovaná), Špagety, Makarony, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián sušený, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maso mleté - mix, Mléko polotučné, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Spaghetti bolognese postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme na rozpáleném oleji. |
2 | K vyškvařené slanině přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek a nakonec mleté maso. Vše dobře opečeme za stálého míchání. Podlijeme červeným vínem a necháme vařit na mírném ohni dokud se tekutina nevyvaří. |
3 | Osolíme, opepříme a přimícháme mléko.Omáčku za stálého míchání povaříme a necháme zhoustnout.Pak přidáme nasekané oregano, rajčata a cukr, zamícháme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. |
4 | Špagety uvaříme dle návodu na obalu v dobře osolené vodě.Scedíme a necháme okapat. Lístky tymiánu opláchneme a najemno nasekáme. |
5 | Špagety rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme parmezánem ozdobíme nasekaným tymiánem a můžeme podávat. (Slaninu doporučujeme prorostlou, mleté maso míchané hovězí a vepřové, oregano čerstvé, parmezán strouhaný. |