Kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kulajda
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 71 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
280 g | Brambory |
2 l | Hovězí vývar základní |
1,3 g | Kmín celý |
33 g | Kopr sterilovaný |
67 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 ml | Ocet kvasný lihový |
130 ml | Smetana 12% (konzumní) |
13 g | Sůl |
67 g | Tuk |
400 g | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 180,8mg |
Draslík | 299,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hovězí vývar základní, Kmín celý, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kopr sterilovaný, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kulajda postup přípravy receptu:
1 | Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem a uvedeme do varu. Za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně půl hodiny. |
2 | Přidáme opláchnuté a na malé kostičky nakrájené brambory, kmín a vaříme téměř doměkka. |
3 | Potom do polévky přilijeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr, sůl, ocet a krátce povaříme. |
4 | Zastřené horké vejce vkládáme do polévky při podávání. |
Poznámka
Vejce slepičí: (10ks) Kopr sterilovaný: bez nálevu
Vynikajici recept na kulajdu. Jako malæ si pamatuji, jak mi ji babička vařila pokaždé, když jsem u ní byla. Mohu říci, že tento recept mě ji díky chuti připomněl. I já budu svým dětem vařit tento recept, protože jim moc chutnal.