Šípková omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šípková omáčka
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 7293 |
Kategorie: | Omáčky |
Ingredience
3 dl | Bujón hovězí |
0,4 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 ks | Hřebíček |
30 g | Máslo čerstvé |
5 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Šípky sušené |
1 ks | Skořice celá |
0,3 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 577,2mg |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 221,3mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón hovězí, Citrony, Cukr krupice, Hřebíček, Šípky sušené, Skořice celá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šípková omáčka postup přípravy receptu:
1 | Vsypeme prosátou mouku do větší části horkého másla a za stálého míchání lehce osmahneme. Zalijeme prochladlým vývarem a rozšleháme. |
2 | Přidáme rozvařené šípky případně šípkovou zavařeninu, 2 kolečka citronu i s kůrou, 2 hřebíčky, kousek celé skořice a za občasného míchání necháme vařit 30 minut. |
3 | Pak omáčku přecedíme, dle potřeby dochutíme cukrem a solí, opět krátce povaříme a nakonec přidáme pro zjemnění zbytek čerstvého tuhého másla. |
Poznámka
Šípkové zavařeniny použijeme 200 g náhradou za rozvařené šípky.