Gulášová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gulášová polévka
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 75 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
10 g | Česnek |
100 g | Cibule |
200 g | Hovězí výřez |
0,6 g | Kmín celý |
0,3 g | Majoránka |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Paprika mletá sladká |
0,6 g | Pepř černý mletý |
13,3 g | Polévkové koření |
20 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
1600 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 18,9mg |
Draslík | 233,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí výřez, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Polévkové koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gulášová polévka postup přípravy receptu:
1 | Hovězí výřez opláchneme a nakrájíme na menší kousky. |
2 | Brambory opláchneme a nakrájíme na drobné kostky, zalijeme vodou, osolíme a částečně uvaříme. |
3 | Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na třetině tuku dorůžova, přidáme maso a krátce je osmahneme. Maso zaprášíme paprikou, znovu mírně osmahneme, zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme téměř doměkka. |
4 | Ze zbylých 2/3 dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý pepř, kmín a majoránku. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylou dávkou vody, uvedeme do varu a vaříme zvolna za občasného prošlehání alespoň 20 minut. Během vaření přidáme česnek utřený se solí a odvar z brambor. Polévku procedíme hustým cedníkem. |
5 | Potom do polévky přidáme podušené maso, brambory a znovu ji krátce povaříme. |
6 | Nakonec hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a důkladně povaříme. |
Nemáte někdo recept na zdravější gulášovou polévku?
Domácí gulášová polévka, je jedna z mých nejmilejších z dětství. Občas rád experimentuji s různými variantami gulášovek a tohle byla dobrá volba.
Gulášovku doma moc nevařím, ale v tomto případě možná udělám vyjímku. Nevypadá to moc složitě. M.
Méně tučnou, tudíž zdravější gulášovku můžeme uvařit z libového hovězího masa, ne z výřezu. Kamarádka tuhle polévku vaří z kuřecího, nevím, neochutnala jsem..
Nejlepší polévka co znám, je právě tato... zdravější Gulášová polévka ? Jednou za čas neuškodí trochu nezdravého.-)