Špenátový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 43 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátový nákyp
Celkový čas: | 43 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 3 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 7557 |
Ingredience
30 g | Margarín |
250 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
450 g | Špenát listový čerstvý |
100 g | Sýr Čedar |
1 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 280,0mg |
Draslík | 736,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,6mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sýr Čedar, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Margarín, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme špenát a vložíme do velkého hrnce, vaříme pod pokličkou 5 minut. |
2 | Dokud nezačne ztrácet na objemu. |
3 | Slijeme, vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme nahrubo a dáme stranou. |
4 | Na 200 stupňů předehřejeme troubu. |
5 | Formu na nákyp vymažeme tukem, posypeme parmazánem a dáme stranou. |
6 | V hrnci zahřejeme margarín, mouku a mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. |
7 | 3 minuty vaříme. |
8 | Omáčku nalijeme do mísy, přidáme špenát a promícháme. |
9 | Zašleháme žloutky a 75g čedaru, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek. |
10 | Ušleháme bílky a vmícháme do špenátové směsi. |
11 | Směs vložíme do připravené formy a posypeme zbylým čedarem. |
12 | 30 minut pečeme, dokud nákyp nevyskočí a neztuhne. |